توصیههای عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی به مادران باردار؛
علائم خطر را جدی بگیرید
مدیر گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی بجنورد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با تأکید بر اهمیت شناسایی علائم خطر در دوران بارداری، از مادران خواست این نشانهها را جدی بگیرند و در صورت مشاهده، بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنند.
وی مهمترین علائم خطر در بارداری را اعلام کرد و گفت: خونریزی و لکهبینی از علائم خطر است، هر نوع خونریزی یا لکهبینی در دوران بارداری نیاز به مراجعه فوری به بیمارستان دارد؛ چراکه ممکن است نشانهای از سقط یا زایمان زودرس باشد.
وی با اشاره به سردرد شدید به عنوان علائم خطر، افزود: اگر سردرد با مسکن ساده بهبود نیابد، بهویژه در نیمه دوم بارداری، احتمال ابتلا به فشار خون بارداری وجود دارد. در نیمه اول بارداری نیز صورت تداوم بیش از ۳ روز، مراجعه به متخصص مغز و اعصاب توصیه میشود.
به گفته الهه سالاری درد ساق پا نیز مهم است و درد یکطرفه ساق همراه با قرمزی و گرمی پا میتواند نشانه لخته خون باشد که در صورت حرکت به سمت قلب یا ریه خطرناک خواهد بود. مدیرگروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی خاطرنشان کرد: آبریزش ناگهانی، یعنی خروج ناگهانی مایع گرم و رقیق از واژن، نشانه پارگی کیسه آب است و نیاز به مراجعه فوری دارد باید توجه کرد که مادران نباید ترشح های بارداری را با این مایع اشتباه بگیرند.
وی به تب نیز به عنوان علائم خطر اشاره و بیان کرد: تب واقعی (نه صرف احساس گرما) که با دماسنج سنجیده شود، باید بررسی شود. تنگی نفس و تپش قلب نیز مورد اشاره است، اگر این علائم با درد قفسه سینه، سرفه یا سبکی سر همراه باشد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی تکرر و سوزش ادرار را نیز یادآور شد و گفت: ادرار مکرر و کمحجم که هر ساعت تکرار شود، میتواند نشانه عفونت ادراری و عامل زایمان زودرس باشد.
سالاری اضافه کرد: تهوع و استفراغ شدید، بیش از ۶ بار در روز یا همراه با کاهش وزن، نیاز به بستری شدن دارد.
این کارشناس ارشد حوزه مامایی به کاهش حرکت جنین هم اشاره و خاطرنشان کرد: از هفته ۲۸ به بعد، در مادر باید در ۲ ساعت حداقل ۱۰ حرکت جنین را احساس کند. کاهش ناگهانی حرکت، نیازمند ارزیابی فوری است، به طور کلی حرکات جنین از 20 تا 22 هفتگی آغاز می شود و به سمت پایان بارداری این حرکات کمتر می شود.
وی وزنگیری نامطلوب را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: افزایش یا کاهش غیرطبیعی وزن مادر، باید بررسی شود. همچنین زردی و رنگ پریدگی میتواند نشاندهنده کمخونی یا مشکلات کبدی باشد.
وی عنوان کرد: خارش پوستی گسترده نیز علائم خطر است که ممکن است ناشی از اختلالات کبدی در دوران بارداری باشد.
سالاری به مادران توصیه کرد: هرگونه علامت غیرطبیعی در دوران بارداری باید جدی گرفته شود. مراجعه بهموقع به پزشک میتواند از بروز خطرات جبرانناپذیر برای مادر و جنین جلوگیری کند.
نظر دهید