نکاتی درباره خودمراقبتی در دیابت
پزشک کلینیک دیابت بیمارستان امام رضا(ع) بجنورد نکات خود مراقبتی را درباره دیابت ارائه کرد و گفت: دیابت یکی از مهمترین معضلات بهداشتی در دنیا محسوب می شود و متأسفانه شیوع این بیماری در کل دنیا و از جمله کشور ما به موازات شیوع چاقی و بی حرکتی رو به افزایش است.
دکتر نفیسه وحیدی روز دوشنبه 21 آبان 1403 در گفت و گو با وبدا با بیان اینکه بیماران مبتلا به دیابت در معرض خطر ایجاد عوارض دیابت نظیر قطع پا، مشکلات بینایی، حملات قلبی عروقی و نارسایی کلیوی هستند؛ افزود: مطالعات اخیر نشان داده اند که با رعایت الگوی غذایی سالم، داشتن فعالیت فیزیکی منظم، کنترل دقیق قندخون، مصرف منظم داروهای خوراکی یا تزریق انسولین و کنترل فشارخون و سطح چربی های خون، بسیاری از عوارض دیابت پیشگیری می شود.
وی بیماران دیابتی می توانند از یک زندگی سالم با عمر طبیعی بهره مند شوندبه به نشانه های کاهش قند خون نیز اشاره و بیان کرد: (هیپوگلیسمی) کاهش قند خون در بیمار دیابتی به کاهش غلظت قندخون به کمتر از 70 میلیگرم در دسی لیتر گفته می شود. بیمارانی که تحت درمان با انسولین یا برخی از قرص های خوراکی مانند گلی بنکلامید (دیابزید) هستند با احتمال بیشتری به این مشکل دچار می شوند.
دکتر وحیدی ادامه داد: نشانه های کاهش قندخون شامل احساس عصبانیت، ضعف و بی حالی، عرق سرد و مرطوب، طپش قلب، رنگ پریدگی، احساس گرسنگی بیش از حد، لرزش اندام ها، تاری دید و سردرد است.
وی اظهارکرد: اگر هیپوگلیسمی به موقع درمان نشود ممکن است خطراتی از اختلال حواس، تشنج و بیهوشی. به وجود بیاورد.
وی با بیان اینکه در هنگام بروز نشانه های ناشی از افت قندخون در صورتی که دستگاه گلوکومتر در خانه دارید قبل از شروع درمان هیپوگلیسمی، ابتدا قندخون خود را اندازه بگیرید، عنوان کرد: برای بالا بردن سریع قندخون باید یکی از موادقندی سریع اثر مانند نصف لیوان آب میوه یا دیگر مایعات شیرین، سه قطعه آب نبات، دو حبه قند، یک قاشق عسل را مصرف کنید اما میزان نیاز هر فرد در مصرف مواد فوق با فرد دیگر متفاوت است
این پزشک خاطرنشان کرد: همه افراد دیابتی در اولین قدم باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند و برنامه شخصی آن ها با توجه عادات غذایی، وزن مناسب و فعالیت هر شخص به صورت فردی تنظیم شود و همه افراد به خصوص افراد دیابتی باید مواد غذایی مثل میوه ها، سبزیجات، مغزیجات، غلات سبوس دار، حبوبات پروتئین گیاهی، ماهی و از این مواد غذایی را در برنامه غذایی خود داشته باشند.
دکتر وحیدی نکات مهمی را نیز درخصوص مراقبت از پا بیان کرد و گفت: با توجه به احتمال درگیری عروقی و عصبی در دیابت برای پیشگیری از مشکلات پا، رعایت نکات بهداشتی در مراقبت از پاها در کنار کنترل صحیح قندخون اهمیت زیادی دارد.
وی عنوان کرد: هـر روز پاهـای خود را با آب ولرم (نه داغ) و صابون بشـویید. از خیس مانـدن پـا اجتنـاب کنیـد و بـا حوله نـرم، پا و بیـن انگشـتان را به دقت خشک کنید.هر روز پاها و انگشتان خود را از لحاظ وجود بریدگی، قرمزی، تاول، ورم، پینه و مشکلات دیگر بررسی کنید. برای مشاهده قسمت هایی از کف پا که به راحتی دیده نمی شود، از دیگران کمک بگیرید، یا با قراردادن یک آینه روی زمین، کف پا را به خوبی ببینید.
وی با اشاره به اینکه در بیماران دیابتی، کنترل دقیق قند خون بسیار مهم است، ادامه داد: زیرا عدم کنترل مناسب میتواند باعث بروز مشکلات متعددی مانند زخم های دیر بهبود یابنده، عفونتها و افزایش خطر ابتلا به عوارض جدی مانند آسیب به عروق و اعصاب شود.
دکتر وحیدی افزود: اگر بیمار دیابتی با مشکلاتی مانند زخمهای دیر بهبود یافته یا عفونت مواجه شود، ضروری است که قند خون به طور منظم در منزل کنترل شود و در صورت لزوم، بیمار باید با پزشک خود مشورت کند تا درمان مناسب تنظیم شود.
وی خاطرنشان کرد: پایش دقیق و منظم قند خون در خانه با استفاده از دستگاه گلوکومتر میتواند به پیشگیری از بروز مشکلات ناشی از نوسانات قند خون کمک کند. در صورت بروز علائم غیرطبیعی، مراجعه به پزشک و اصلاح درمان تحت نظر متخصص ضروری است تا از عوارض جدی جلوگیری شود.
نظر دهید