ارتباط مستقیم بین سواد سلامت مادر و جوانی جمعیت
معاون پژوهشی و عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی با بیان اینکه سومین روز از هفته سلامت با عنوان «سواد سلامت مادر، جوانی جمعیت و نسل توانمند» نامگذاری شده است، گفت: بین سواد سلامت مادر و جوانی جمعیت که یکی از ارکان کلیدی در برنامه ریزی های آینده نگرانه حوزه سلامت است. ارتباط مستقیمی وجود دارد.

دکتر مریم باقری در گفت و گو با وبدا؛ در پاسخ به این سوال که سواد سلامت مادر به جوانی جمعیت و داشتن نسل توانمند چه کمکی می کند؟ گفت: سواد سلامت به معنای توانایی خواندن و درک اطلاعات مربوط به سلامت است به نحوی که فرد بتواند با انتخاب های درست؛ زندگی سالم تری را تجربه کند. بنابراین ارتقای سطح سواد سلامت مادران به عنوان ستون اصلی خانه و خانواده و همچنین متولیان امر فرزندآوری که مسئولیت مهم تعلیم و تربیت نسل آتی را نیز به عهده دارند؛ تأثیر مستقیمی بر جوانی جمعیت و داشتن نسلی توانمند در آینده دارد، زیرا مادرانی که سواد سلامت بالاتری دارند، اقدام به بارداری در زمان مناسب می کنند؛ مراقبتهای پیش و دوران بارداری را دقیقتر پیگیری و مدیریت می کنند.
وی با بیان اینکه این مادران با شناخت علائم هشداردهنده و رفتارهای درست بهداشتی در مسیر رشد و تکامل کوکانشان نیز گام های اصولی و صحیح برمی دارند؛ خاطرنشان کرد: بنابراین تربیت نسل سالم در آینده نیز در گرو ارتقای سواد سلامت مادران است، زیرا آن ها با تغذیه مناسب، واکسیناسیون، پیشگیری از بیماریها و مراقبتهای روانی، نسل آینده ارا از نظر جسمی و ذهنی توانمندتر می کنند.
وی عنوان کرد: همچنین مادری که بداند سیستم سلامت از او و کودکاش حمایت میکند، اعتماد بیشتری به فرزندآوری پیدا میکند.
مادر چطور میتواند سواد سلامت خود را افزایش دهد؟
عضو هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره نیز گفت: مراجعه منظم مادر به مراکز بهداشتی و شرکت در آموزشها (مثلاً کلاسهای مادران باردار، آموزش تغذیه کودک، سلامت روان مادر)، استفاده از منابع معتبر آموزشی مثل اپلیکیشنهای سلامت، سایتهای رسمی وزارت بهداشت، رسانههای آموزشی صداوسیما می تواند در این زمینه موثر باشد.
دکتر باقری با بیان اینکه مراقبان سلامت و داوطلبان سلامت به ویژه در مناطق روستایی می تواند در دانش افزایی مادران، بسیار موثر باشند، ادامه داد: مادران نیز با پرسشگری فعالانه از مراقبین سلامت و پزشکان و شرکت در گروههای حمایتی مادران و تبادل تجربه با سایر مادران می توانند به تحقق این امر مهم کمک کنند.
نقش حوزه سلامت در افزایش سواد سلامت مادران چیست؟
دکتر باقری با بیان اینکه حوزه سلامت نقش مهمی و اساسی در افزایش آگاهی و توانمندی مادران دارد، عنوان کرد: حوزه سلامت از طریق آموزش سلامت و مراکز بهداشتی؛ اطلاع رسانی هدفمند انجام می دهد و محتوایی ساده، قابل فهم و متناسب با سطح تحصیلات مادران تهیه می کند.
وی با بیان اینکه امروز با استفاده از روشهای نوین آموزشی مثل موشنگرافی، فیلم کوتاه، بازیهای آموزشی، اپلیکیشنهای موبایل می توان مطالب آموزشی را انتقال داد، عنوان کرد: توانمندسازی نیروهای بهداشتی برای آموزش صحیح، با زبان ساده وجلب مشارکت خانواده ها (نه فقط مادر) در برنامه های آموزشی می تواند موثر باشد.
عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی با بیان اینکه مراکز بهداشتی خط مقدم ارتقای سواد سلامت هستند، افزود: برگزاری کلاسهای آموزشی حضوری یا مجازی برای مادران، قبل و بعد از زایمان، مشاورههای فردی توسط ماماها و مراقبین سلامت برای پاسخگویی به سؤالات خاص مادر، ارائه بروشور، کتابچه، کلیپهای آموزشی در محیط مراکز و تشویق و پیگیری حضور منظم مادران در برنامههای مراقبتی نیز بسیار مهم و حائز اهمیت است.
دکتر باقری یادآوری کرد: از آنجاکه این مراکز اغلب در دسترسترین واحدهای خدمات سلامت در مناطق شهری و روستایی هستند، با تمرکز بر آموزش و توانمندسازی زنان، به ارتقاء سواد سلامت آنان کمک کرده و در شکلگیری نسلی سالم و توانمند نقش بنیادینی ایفا میکنند.
این عضو هیئت علمی با بیان اینکه در شرایطی که با چالش کاهش نرخ باروری در کشور مواجه هستیم، توجه ویژه به سلامت مادران و افزایش سواد سلامت آنان میتواند در بهبود تمایل به فرزندآوری مؤثر باشد. بیان کرد: آموزش مهارتهای زندگی، شناخت حقوق باروری، مشاورههای پیش از ازدواج و بارداری، و افزایش آگاهی نسبت به بیماریهای مرتبط با بارداری، از جمله راهکارهایی هستند که باعث ارتقاء تصمیمگیری آگاهانه و مسئولانه زنان در حوزه باروری میشوند. سواد سلامت نهتنها موجب ترویج سبک زندگی سالم می شود میشود، بلکه عاملی مهم در پیشگیری از بارداریهای پرخطر و نوزادان با نیازهای خاص خواهد بود.
نظر دهید