parcham سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/07/03 - 10:44
  • - تعداد بازدید: 72
  • - زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZxVk

تحرک و تغذیه، دو بال سلامت دانش‌آموزان

با آغاز سال تحصیلی جدید، موضوع تغذیه و سبک زندگی سالم دانش‌آموزان به‌عنوان یکی از اولویت‌های مهم سلامت عمومی مطرح است. در همین باره نسرین علیزاده، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اظهار کرد: این گروه سنی نوجوانان، از نظر رشد قدی، استخوانی و اسکلتی در حساس‌ترین دوران زندگی قرار دارد. به‌طوری‌که ۱۵ تا ۲۵ درصد رشد قدی، ۳۷ درصد توده استخوانی و ۴۷ درصد رشد اسکلتی در همین سنین شکل می‌گیرد. اگر این ظرفیت بالقوه به‌درستی مدیریت شود، نوجوانان می‌توانند آینده‌ای سالم‌تر داشته باشند.

وی در گفت و گو با وبدا؛ با اشاره به اجرای برنامه توزیع شیر رایگان در مدارس گفت: با پیگیری وزارت بهداشت و دستور رئیس‌جمهور، از امسال در سال تحصیلی جدید تمام دانش‌آموزان روزانه یک پاکت شیر دریافت خواهند کرد. توصیه ما این است که کودکان و نوجوانان روزانه ۲ تا ۳ لیوان شیر و فرآورده‌های لبنی مصرف کنند.

 

اهمیت صبحانه و میان‌وعده سالم

علیزاده افزود: صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی دانش‌آموزان است. بهترین زمان صرف صبحانه نیم ساعت پس از بیداری است. ترکیب‌هایی مانند نان، پنیر، تخم‌مرغ، عدسی، گوجه و خیار توصیه می‌شود. همچنین خانواده‌ها بهتر است برای زنگ تفریح یک لقمه کوچک آماده کنند.

 

وی افزود: اگر معلمان در مقطع ابتدایی ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به صرف صبحانه اختصاص دهند، تمرکز و یادگیری دانش‌آموزان افزایش می‌یابد.

 

وی ادامه داد: دانش‌آموزان بین ۴ تا ۶ ساعت در مدرسه حضور دارند و لازم است در فاصله یک تا دو ساعت پس از صبحانه، میان‌وعده مصرف کنند. میوه‌های تازه فصل و خشکبار بهترین انتخاب هستند. البته باید توجه داشت که مصرف خشکبار نیازمند شست‌وشوی دهان است تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود.

 

نقش بوفه و پایگاه تغذیه سالم

به گفته مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه، یکی از دغدغه‌های جدی خانواده‌ها کیفیت خوراکی‌های بوفه مدرسه است. وی گفت: مدیران مدارس باید پایگاه تغذیه سالم داشته باشند. آموزش و پرورش و وزارت بهداشت دستورالعمل‌های مشخصی دارند، اما اجرای آن با چالش‌هایی روبه‌روست. باید با استفاده از سفیران سلامت، آموزش مستمر و فرهنگ‌سازی، میل دانش‌آموزان به خوراکی‌های غیرمجاز را کاهش داد.

 

هشدار درباره چاقی و کم‌تحرکی

علیزاده با بیان اینکه ۱۶.۲ درصد نوجوانان کشور دچار اضافه‌وزن و چاقی هستند افزود: این سنین، دوره گذر از کودکی به بزرگسالی و ورود به سن باروری است و تکامل بسیاری از دستگاه‌های بدن در همین سن انجام می‌شود. سیاست دنیا در این زمینه، پیشگیری است. در ایران نیز افراد شناسایی و به مراکز بهداشت ارجاع می‌شوند تا به‌صورت رایگان برنامه غذایی، معاینه پزشکی و مشاوره روان دریافت کنند.

 

وی بر اهمیت فعالیت بدنی روزانه تأکید کرد و گفت: دانش‌آموزان باید حداقل یک ساعت فعالیت بدنی منظم داشته باشند. فعالیت تا جایی که به نفس‌نفس بیفتند. در زنگ ورزش و حتی داخل کلاس، حرکات کششی هر ۴۵ دقیقه توصیه شده است.

 

وی با بیان اینکه ورزش هورمون‌های شادی را ترشح کرده و موجب نشاط دانش‌آموز می‌شود یادآوری کرد:، نوجوانان باید فعالیت زیادی داشته باشند و کمتر نشسته باشند، حداکثر زمان تماشای تلویزیون و فعالیت نشسته نیز نباید بیش از دو ساعت در روز باشد.

 

استفاده از غذاهای بومی و محلی

وی خاطرنشان کرد: در میان‌وعده‌ها می‌توان از غذاهای سنتی و بومی سالم با روش‌های پخت تنوری و فر استفاده کرد. لقمه‌های سبک و خوش‌خوراک نیز می‌توانند جایگزین خوراکی‌های ناسالم باشند.

 

علیزاده گفت: یکی از اصول مهم آموزش، دسترسی آسان به خوراکی سالم است. اگر مدارس پایگاه تغذیه سالم داشته باشند، دانش‌آموزان به‌طور طبیعی به سمت انتخاب‌های صحیح غذایی سوق داده خواهند شد. سلامت نسل آینده در گرو تغذیه سالم و سبک زندگی فعال امروز است.

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 57032
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید