هشدار معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی:
خطر ابتلا به بیماریها با مصرف نمک جاجرم
دکتر مریم پورآدینه، معاون فنی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با هشدار نسبت به مصرف نمکهای غیر استاندارد بهویژه نمک جاجرم، اعلام کرد: نمکهایی که به صورت سنتی و غیرمجاز برداشت میشوند فاقد فرآیند تصفیه هستند و میتوانند حاوی شن، ماسه، خاک و فلزات سنگین نظیر سرب، آرسنیک و کادمیوم باشند. این عناصر در بدن انباشته میشوند و دفع نمیگردند و در نهایت زمینهساز بسیاری از بیماریها بهویژه سرطان خواهند بود.

ضرورت مصرف نمک تصفیهشده یددار
وی در گفت و گو با وبدا، با بیان اینکه نمک یکی از چاشنیهای پرمصرف در سفره روزانه ایرانیان است و از ترکیبات اصلی آن سدیم و کلر است، افزود: نمک در روندهای حیاتی بدن از جمله سوخت و ساز (متابولیسم) و انتقال پیامهای عصبی نقش دارد. اما مصرف بیش از حد مجاز آن – یعنی بیش از ۳ تا ۵ گرم در روز (معادل یک قاشق مرباخوری) – برای سلامت مضر است.
دکتر پورآدینه ادامه داد: مناسبترین نوع نمک برای مصرف روزانه، نمک تصفیهشده یددار است. ید یکی از عناصر حیاتی برای سلامت بدن است و کمبود آن میتواند منجر به بیماریهای تیروئید بهویژه کمکاری تیروئید شود. از آنجا که منابع غذایی دریایی به اندازه کافی در اختیار همه نیست، غنیسازی نمک با ید در کشور اجرا میشود تا نیاز بدن مردم تأمین گردد.
تهدید جدی سلامت با نمکهای غیر استاندارد
به گفته معاون فنی معاونت بهداشت، در حالیکه نمکهای تصفیهشده در کارخانهها پالایش و با ید غنیسازی میشوند، برخی افراد به دلیل تبلیغات نادرست به سمت نمکهای غیر استاندارد مانند نمک دریا، نمک صورتی یا نمک سنتی جاجرم گرایش پیدا کردهاند. وی تأکید کرد: این نمکها فاقد ید کافی و حاوی ناخالصیهای خطرناک هستند. مصرف طولانیمدت آنها علاوه بر مشکلات گوارشی، خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.
دکتر پورآدینه تصریح کرد: شهروندان باید برای حفظ سلامت خود و خانواده، تنها از نمکهای تصفیهشده و دارای مجوزهای بهداشتی استفاده کنند تا هم از مضرات ناخالصیها و فلزات سنگین در امان باشند و هم از املاح مفید بهویژه ید بهرهمند شوند.
نظر دهید