توصیه تغذیه ای برای افراد بالای 60 سال
مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی توصیههای تغذیهای را برای افراد بالای 60 سال مطرح کرد و گفت: توجه به تغذیه در سنین بالای 60 سال به دلیل تغییر نیازهای تغذیه ای بدن از اهمیت بالایی برخوردار است.
«نسرین علیزاده» در گفتگو با وبدا، با بیان این که نیاز به مواد مغذی متاثر از داروها، بیماریها، پدیدههای طبیعی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است، ادامه داد: مهمترین توصیه تغذیه ای برای این سنین، تهیه غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی تامین شود و در عین حال متناسب با فرهنگ مصرف این فرد باشد.
وی با اشاره به این که انتخاب نوع غذا در برنامه غذایی روزانه بر سلامت فرد تاثیرگذار است، یادآوری کرد: نکته اساسی در برنامه غذایی، استفاده از گروه های مختلف غذایی با تاکید بر کاهش مصرف چربی و نمک و افزایش مصرف غذاهای پر فیبر است.
علیزاده با بیان این که اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا، چربی خون بالا و دیابت از مشکلات شایع این سنین است، افزود: عمده ترین راه کنترل آن ها تغذیه مناسب و پیروی از یک الگوی تغذیه ای صحیح است.
مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی چند توصیه برای تغذیه در این سنین ارائه و بیان کرد: نیاز است در این سن روزانه حداقل 6 لیوان مایعات ترجیحا آب برای پیشگیری از یبوست و کم آب بدن مصرف شود، زیرا با وجود نیاز مواقعی به مایعات ممکن است سالمندان، کمتر احساس تشنگی کنند و به همین دلیل احتمال ایجاد کم ابی در بدن و یبوست افزایش پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه با افزایش سن نیاز به انرژی کم می شود زیرا در این سنین فعالیت بدنی کمتر شده و در نتیجه بدن نیازمند غذای کمتری برای ثبات نگه داشتن وزن است، اضافه کرد: برای محدود کردن دریافت انرژی، لازم است غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی (پروتئین، ویتامین و املاح معدنی) بیشتر و مواد شیرین و چربی ها کمتر مصرف شود.
علیزاده بیان کرد: پروتئین مورد نیاز بدن باید از منابع با کیفیت بالا (از لحاظ پروتئین) مانند گوشت های کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم چربی تامین شود، غلات و حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئین هستند که اگر با هم مصرف شوند تمامی نیاز بدن به پروتئین را تأمین میکنند.
وی افزود: به طور کلی مصرف روزانه دو سهم گوشت، ماهی یا تخم مرغ توصیه میشود که هر سهم معادل 60 گرم گوشت لخم پخته (دو قطعه خورشتی) یا دو عدد تخم مرغ و یا یک لیوان حبوبات پخته (معادل نصف لیوان حبوبات خام) یا یک لیوان انواع مغزها (گردو، فندق، بادام، پسته و تخمه) است.
وی یادآوری کرد: مواد این گروه قابل جایگزینی با یکدیگر هستند و در افراد سالم مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ، مطلوب است.
وی با بیان اینکه جذب کلسیم و تولید ویتامین دی در بدن با افزایش سن کاهش می یابد که این امر اثر مخربی بر سلامت استخوان ها دارد و موجب افزایش احتمال شکستگی استخوانی می شود، ادامه داد: بنابراین با افزایش سن نیاز بدن به مصرف منابع غنی از کلسیم (مانند شیر، ماست و ...) و ویتامین دی (استفاده از نور آفتاب، زرده تخم مرغ، جگر و ماهی) افزایش می یابد.
وی خاطرنشان کرد: قرارگرفتن روزانه به مدت حدود 10 دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید و مصرف مکمل ویتامین دی و کلسیم با نظر پرشک توصیه می شود.
علیزاده با بیان اینکه لبنیات از منابع غنی کلسیم هستند، توصیه کرد: در برخی افراد که دچار عدم تحمل گوارشی شیر تازه هستند، سایر غذاهای غنی از کلسیم از جمله ماست کم چرب، پنیر کم نمک و کشک پاستوریزه و کم نمک را به عنوان جایگزین شیر مصرف شود، همچنین می توان شیر بدون لاکتوز را در این موارد مصرف کرد.
وی با تأکید بر اینکه مصرف روزانه حداقل دو سهم از انواع لبنیات در روز ضروری است، یادآوری کرد: هر واحد از این گروه برابر است با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا 45 تا 60 گرم پنیر (به اندازه دو قوطی کبریت) یا یک لیوان کشک پاستوریزه.