راهنمای تغذیه سالم برای سالمندان؛ کلید زندگی سالم پس از ۶۰ سالگی
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، توصیههایی درباره تغذیه سالم برای سالمندان ارائه و عنوان کرد: تغییر نیازهای تغذیهای در سنین بالای 60 سال به دلیل عوامل مختلفی نظیر کاهش فعالیت بدنی، بیماریها و مصرف داروها اهمیت بالایی دارد.
نسرین علیزاده روز دوشنبه 12 آذر 1403 در گفت و گو با وبدا با بیان اینکه سالمندان باید از غذاهای ساده، کمحجم و غنی از مواد مغذی استفاده کنند، افزود: برنامه غذایی سالمندان باید شامل تمام گروههای غذایی باشد، با کاهش مصرف نمک، چربیها، و مواد قندی و افزایش مصرف فیبر، مصرف منابع باکیفیت پروتئین مثل گوشت کمچربی، ماهی، مرغ، حبوبات و مغزها نیز توصیه میشود.
وی توصیههای کلیدی را برای تغذیه سالمندان مطرح و بیان کرد: سالمندان باید تنوع و تعادل غذایی داشته باشند، مصرف انواع مواد غذایی با تمرکز بر کاهش نمک، چربیها و مواد قندی، و افزایش فیبر در رژیم روزانه ضروری است.
علیزاده با اشاره به ضرورت مصرف پروتئینهای با کیفیت، افزود: منابعی مانند گوشت کمچربی، مرغ، ماهی، سفیده تخممرغ، لبنیات کمچربی، حبوبات، و مغزها توصیه شده است. مصرف روزانه 60 گرم گوشت یا معادل آن از دیگر منابع پروتئین دارای اهمیت است.
وی افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D را مورد تاکید قرار و ادامه داد: کاهش جذب این مواد در سنین بالا موجب ضعف استخوانها میشود، بنابراین مصرف شیر، ماست و استفاده از نور خورشید برای دریافت ویتامین D توصیه میشود.
این مسئول در حوزه بهداشت خاطرنشان کرد: سالمندان باید روزانه حداقل 6 لیوان مایعات، ترجیحاً آب، بنوشند تا از کمآبی و یبوست جلوگیری شود، زیرا ممکن است کمتر احساس تشنگی کنند.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، مدیریت انرژی دریافتی را نیز توصیه و بیان کرد: به دلیل کاهش فعالیت بدنی و نیاز کمتر به انرژی، توصیه میشود از غذاهای کمحجم و غنی از مواد مغذی استفاده شود.
علیزاده به مشکلاتی مانند کاهش اشتها و تمایل به غذا، بیماریهای مرتبط با سنین بالا نیز در سالمندان اشاره و عنوان کرد: برای رفع مشکل اشتها، غذاها باید خوشطعم و متناسب با عادات غذایی سالمندان تهیه شوند، همچنین بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون و چربی خون بالا از مشکلات شایع هستند که با تغذیه صحیح میتوان آنها را مدیریت کرد.
نظر دهید