parcham جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1403/09/18 - 11:36
  • - تعداد بازدید: 128
  • - زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZSH3
در نشست پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم مطرح شد؛

جامعه‌ای سالم با افزایش آگاهی عمومی و اصلاح باورهای نادرست تغذیه‌ای

همزمان با آغاز پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم، نشست خبری سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اصحاب رسانه برگزار و بر افزایش آگاهی عمومی و نقش تغذیه سالم در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر تأکید شد.

 

به گزارش وبدا، دکتر افشین دلشاد روز یکشنبه 18 آذر 1403 در این نشست با تاکید بر اینکه فرهنگ سازی مصرف روغن می تواند تاثیر به سزایی در کنترل بیماری غیرواگیر داشته باشد، گفت: با توجه به اهمیت مصرف روغن ها، هفته اطلاع رسانی تغذیه سالم از 17 آذرماه امسال به مدت دو هفته با تکیه بر مصرف این ماده غذایی برگزار می شود.

 

وی با بیان اینکه  انتظار داریم با حضور رسانه ها و حداکثر اطلاع رسانی بتوانیم گامی مهم برای بهبود سلامت جامعه برداریم، ادامه داد: در کنار بیماری های واگیردار و نوپدید که با شیوع بیماری کرونا مورد توجه قرار گرفتند، همچنیان بیماری های غیرواگیر در به دلیل کشتار و ناتوان سازی جامعه بشری در متن قرار دارد، موضوعی که با کنترل تغذیه و سبک زندگی سالم می تواند مدیریت شود.

 

دکتر دلشاد با بیان اینکه فوتی های ناشی از بیماری های غیرواگیر به دلیل پراکنده بودن چندان مورد توجه واقع نشده، بیان کرد: در حالیکه فوت به دلیل بیماری های غیرواگیر همچنمان از علل اصلی مرگ و میر و شایع ترین علل فوت قرار دارد اما چون تدریجی است مورد غفلت واقع شده است.

 

این مسئول در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه با اصلاح سبک زندگی اثرات بیماری های غیرواگیر کاهش پیدا می کند، هشدار داد: بیماری غیرواگیر اگر مستقر شوند غیرقابل درمان و فقط قابل کنترل هستند.

 

وی به وضعیت شاخص های  غیرواگیر بر اساس مطالعات استپس هم اشاره و عنوان کرد: طبق این مطالعات و  داده های سال 1400، 32 درصد جمعیت بالای 30 سال در کشور و 38.7 درصد این جمعیت در استان دارای فشارخون بالا هستند.

 

دکتر دلشاد خاطرنشان کرد: طبق آخرین مطالعه از سال 95 ال 1400، 4.6 درصد افزایش در این بیماری داشته ایم و متاسفانه افزایش و بروز این بیماری در استان بالاتر از کشور بوده است.

 

به گفته وی براساس این مطالعات 14 درصد جمعیت بالای 30 سال استان مبتلا به دیابت بوده اند که نسبت به میانگین کشوری کمتر بوده اما طبق رصد سبک زندگی پیش بینی می شود که اکنون 20 درصد این جمعیت مبتلا به دیابت باشند.

 

وی ارزیابی فشارخون، قند خون و چربی خون را یک بار برای هر فرد مورد توصیه قرار و ادامه داد: اگر فردی بیمار باشد توسط مراقبان سلامت ماهیانه و توسط پزشک هر 3 ماه یک بار مورد ارزیابی قرار می گیرد.

 

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به وضعیت کلسترول خون (چربی بد) هم اشاره و عنوان کرد: شاخص کلسترل بد در استات 28.6 درصد است که نسبت به کشور پایین است اما در کشور و استان این میزان افزایش یافته است.

 

دکتر دلشاد، اعلام کرد: تری گلیسیرید در استان نسبت به وضعیت کشور بهتر است اما افزایش داشته است و وافزایش استان بدتر از کشور بوده است.

 

وی تحرک پایین در جامعه را نیز مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: با اینکه جمعیت استان روستایی و این امر به تحرک بدنی کمک کرده است اما طبق مطالعات استپس در خراسان شمالی 50 درصد مردم فعالیت بدنی نداشته اند، تحرک بدنی متفاوت از ورزش است.

 

وی وضعیت نامطلوب میوه و سبزیجات به ویژه در گروه سنی نوجوان و جوانان را زنگ خطری جدی برای سلامت جامعه دانست و گفت: طبق مطالعات مذکور مصرف سبزیجات در نوجوانان 36 درصد و در میوه نیز میزان مصرف این گروه سنی بدتر از سالمندان بوده است.

 

این مسئول لبنیات را منبع بزرگ کلسیم برشمرد و دورنمای کشور در خصوص بیماری های پوکی استخوان را نگران کننده تصور کرد زیرا مصرف لبنیات در کشور و استان پایین است و در گروه سنی نوجوانان بیش از 35 درصد لبنیات کافی مصرف نمی کنند.

 

وی بهترین شیر برای مصرف را شیرهای استرلیزه تتراپک و بعد شیرهای پاستوریزیه دانست و شیرمحلی به دلیل بارمیکروبی بالا را محصولی بسیار نامناسب برای مصرف عنوان کرد.

 

وی وضعیت مصرف روغن در استان را نیز اعلام و بیان کرد: طبق ارزیابی انجام شده ، اگاهی مردم استان درباره روغن ها خوب است اما میزان مصرف نامطلوب است، که این امر با توجه به شیوع چاقی به ویژه در جمعیت بالای 18 سال که 65 درصد است نگران کننده و گویای الگوی تغذیه ناسالم است.

 

وی گفت در حالیکه متوسط مصرف روغن در جهان 11 کیلگرم است این میزان در کشور ما بین 22 تا 24 کیلوگرم و گویای وضعیت بسیار نامطلوب آن است.

 

وی روغن زیتون را بهترین روغن برای پخت و پز و روغن کانولا را روغن مناسب برای سرخ کردنی ها اعلام کرد.

 

توزیع محصولات ناسالم با عنوان سنتی دغدغه مهم حوزه تغذیه

 

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه نیز در این نشست نقش اصحاب رسانه را در فرهنگ سازی تغذیه سالم مورد تاکید قرار داد و گفت: دغدغه اصلی ما رواج سبک تغذیه نادرست در قالب محصولات غذایی سنتی به ویژه در روغن هاست، در حالیکه مردم از خطرات اسیدهای چرب و ساختار شیمیایی آن ها بی اطلاع هستند.

 

نسرین علیزاده با انتقاد از توزیع زیاد محصولات غذایی ناسالم فله ای در بازار استان، بیان کرد: صنعت روغن در راستای سیاست های بهداشتی گام های بزرگی برداشته است و جامعه با آگاهی از آن می تواند انتخاب درست تری داشته باشد.

 

وی دلیل سالم نبودن روغن های حیوانی، روغن های جامد را به طور کامل تشریح کرد و افزود: مردم باید بدانند که چربی نه تنها موجب چاقی است بلکه تولید کننده 50 هورمون مضر است که مشکلات زیادی را ایجاد می کند.

 

وی بعد از روغن زیتون بهترین روغن برای مصرف را به دلیل داشتن امگا 9 روغن کانولا اعلام کرد که توجیه اقتصادی بیشتری نیز برای مردم دارد.

 

این مسئول نسبت به توزیع تاپینگ های پیتزا نیز هشدار داد و گفت این تاپینگ ها حاوی اسیدهای چرب ترانس و بسیار مضر و خطرناک هستند اما به دلیل ارزانی در قیمت در فست فودها و فروشگاه ها عرضه می شود و مردم باید نسبت به آن آگاه و هوشیار باشند.

 

دکتر عربی مدیرنظارت بر مواد غذایی و آرایشی نیز در این نشست از روغن کشی نامناسب در مغازه های صنفی سطح شهر سخن گفت و افزود: در سلامت مواد اولیه تولید این روغن ها و نحوه روغن کشی موارد و مشکلات زیادی وجود دارد و این روغن ها بدون کنترل و آنالیز سموم و فلزات موجود در دانه های روغنی تولید می شوند.

 

وی با بیان اینکه در این مغازه ها ابزار و تخصص و دانش تولید و روغن کشی وجود ندارد، گفت: در بحث شیرهای فله ای هم این موضوع مصداق دارد و متاسفانه بارمیکروبی این شیرها بسیار بالاست و با جوشاندن هم از بین نمی رود.

 

بروز تب مالت دو برابر میانگین کشوری

 

دکتر فلوریا انفرادی مدیر گروه مبارزه با بیماری ها در معاونت بهداشتی نیز به شیوع بالای تب مالت در استان اشاره و بیان کرد: شیوع تب مالت در استان دو برابر میانگین کشوری است و این امر ناشی از مصرف شیرهای فله ای با بارمیکروبی بسیار بالاست.

 

امیری مدیرسلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه نیز در این نشست از انجام بازرسی ها در مراکز تولید و توزیع عرضه مواد غذایی گفت و افزود: موادغذایی سوخاری در بازار در روغن های سوخته تولید و عرضه می شوند و فست فودها نیز مشکلاتی در تهیه مواد غذایی دارند که باید مردم به آن ها توجه کنند.

 

این مسئول به سموم موجود در دانه های روغنی اشاره کرد و گفت: دانه های روغنی مانند کنجد ممکن ا ست دارای کپک، قارچ و افلاتوکسین باشند که در چرخه روغن کشی در مغازه ها وارد روغن و مصرف می شود.

 

 

  • گروه خبری : اخبار ویژه دانشگاه
  • کد خبر : 50951
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید