ارتقای زیرساختهای حوزه سلامت خراسان شمالی به کمک رسانهها
بهرهمندی از ابزار رسانهای برای ارتقاء سطح سلامت عمومی، برنامه ریزی در راستای تحقق عدالت در سلامت استان، کسب موفقیت چشم گیر در امر واکسیناسیون بیماری کرونا با نقش موثر رسانه ها و مشارکت بالای مردم، پایین بودن جایگاه خراسان شمالی در برخی از شاخص های حوزه سلامت، نسبت به میانگین کشوری و اقدامات زیر ساختی در حوزه درمان از مهم ترین محورها و سخنان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در نشست خبری سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اصحاب رسانه بود.
به گزارش پایگاه خبری وبدا، روز شنبه 17 اردیبهشت 1401 همزمان با گرامیداشت هفته سلامت، نشست خبری و اختتامیه جشنواره رسانه و سلامت برگزار شد، در این آیین دکتر «سید جواد پورنقی» با تاکید بر نقش رسانه ها در ارتقاء شاخص های سلامت در استان، اعلام کرد: توجه به شاخص های بهداشتی و درمانی می تواند منجر به بالندگی شود و برای جهش در شاخص های فوق و ارتقاء سطح سلامت عمومی می تواند از ابزارهای رسانه ای بهره گرفت.
وی با یادآوری این که استان با مشکلات و مسائلی همچون نبود زیر ساخت ها مواجه است، خاطرنشان کرد: اما با تلاش و همت جمعی در ماه های متوالی استان به موفقیت هایی رسیده است و در رتبه استان های برتر در امر واکسیناسیون کرونا قرار گرفته است.
وی با تاکید بر این که عدالت در سلامت از شاخصه های مهم در حوزه سلامت است، افزود: تحقق این مهم در برنامه ها و تصمیم ها تثبیت شده و در همین راستان نیز واکسن کرونا به طور رایگان از پایتخت تا نقاط صفر مرزی در اختیار مردم قرار گرفته است به نحوی که آنچه در کشور در امر واکسیناسیون محقق شده در بسیاری از کشورها انجام نشده است.
وی با بیان این که وزارت بهداشت برنامه ای دارد تا در سال 1401 همه کسانی که واکسن دریافت کرده اند، یک نوبت دیگر واکسینه شوند و حداقل 3 دز واکسن دریافت شده باشد، ابراز کرد: رسانه ها باید در امر اغنا سازی واکسیناسیون کماکان همچون گذشته یاری گر باشند.
وی در بخشی از سخنان خود با بیان این که بیش از یک میلیون و 400 هزار واکسیناسیون تا امروز در استان انجام شده است، ادامه داد: بیش از 600 هزار مورد از این تعداد مربوط به دز اول و بیش از 500 هزار مربوط به دز دوم و بیش از 250 هزار مورد نیز مربوط به تزریق دز سوم واکسن کرونا بوده است.
وی افزود: شرایط بیمارستان های استان پایدار است و در هفته ها و روزهای گذشته فوتی های کرونا در استان به یک نفر و صفر رسیده و عدد بستری نیز در روزهای گذشته کاهش داشته و در برخی روزها تک رقمی بوده است.
وی در خصوص زیرساخت های درمانی شهرستان های راز و جرگلان، آشخانه و فاروج نیز گفت: تاکید وزارت بهداشت در راز و جرگلان احداث بیمارستان 64 تخت خوابی است که اعتبار آن برای 1401 در نظر گرفته شده است.
وی به مرکز درمانی ارتش در این شهرستان نیز اشاره کرد و افزود: سازه ارتش نیز در این شهرستان پس از تجهیز و واگذاری به دانشگاه علوم پزشکی تامین نیرو و بهره برداری می شود.
وی ادامه داد: روند ساخت بیمارستان پورسینا نیز با تخصیص اعتبار دوباره آغاز شده است، در بیمارستان فاروج نیز متخصصان متعددی فعالیت می کنند تنها شاخص بستری و اشغال تخت آن پایین بود که اکنون با اتخاذ تصمیماتی، بهبود یافته است.
وی توجه به شاخصه های بهداشت و درمان را راه برون رفت از سردرگمی ذکر و اعلام کرد: یکی از مهم ترین شاخص های حوزه سلامت، شاخص مرگ و میر کودکان است که امروز نسبت به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رشد و بالندگی چشم گیری داشته است به نحوی که آمار مرگ و میر کودکان زیر 5 سال از 60 نفر در هزار به 14 نفر در هزار رسیده است.
وی با بیان این که اما استان خراسان شمالی در برخی از شاخص های حوزه سلامت، پایین تر از میانگین کشوری قرار دارد، ذکر کرد: در شاخص مرگ و میر کودکان زیر 5 سال میانگین کشوری 13.5 در هزار است اما این رقم در استان 14.5 است.
وی با اشاره به امید به زندگی در استان، اضافه کرد: اگر چه امید به زندگی امروزه از 69 سال به 78 سال در کشور رسیده است اما، شاخص امید به زندگی در استان پایین تر از میانگین کشوری است.
پورنقی با بیان این که نیروی انسانی از مسائل مهم و از شاخص های حوزه سلامت است و نسبت به گذشته رشد قابل قبولی داشته است، یادآوری کرد: ممکن است خراسان شمالی نسبت به میانگین کشوری فاصله ای داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: متوسط پزشک عمومی در کشور به ازای هر هزار بیمار، یک پزشک است اما این رقم در استان نصف کشور است و لازم است که توجه ویژه ای به این بخش شود و با کمک رسانه ها به جذب و ماندگاری پزشک در استان کمک و ظرفیت هایی برای ارتقاء این شاخص ایجاد و فراهم شود.
وی ادامه داد: در بخش نیروهای متخصص نیز استان در جایگاهی نزدیک به میانگین کشوری قرار دارد و در حالیکه این رقم در کشور نیم است، استان عدد 33 صدم را دارد.
توسعه فعالیت ها و برنامه های انتقال خون استان
رئیس سازمان انتقال خون خراسان شمالی نیز در این آیین از توسعه فعالیت های این سازمان در استان خبر داد و گفت: از دی ماه سال گذشت مرکز موقت اسفراین دو روز در هفته فعال شده و عصرها نیز فعالیت ها دایر است که منجر به اتفاق های خوبی شده است.
دکتر«زارع» با بیان این که خون گیری در اسفند ماه سال گذشته 26 درصد افزایش داشته است، افزود: اهدا خون در فروردین امسال نیز 35 درصد رشد داشته است.
وی با بیان این که با وجود کمبود زیر ساخت ها اما خراسان شمالی از استان های پیشرو در اهدا خون بوده و تاکنون توانسته با شبکه ملی انتقال خون نیزکمک کند، اضافه کرد: امسال در 6 مرحله هزار و 500 واحد خون به استان سیستان و بلوچستان ارسال شده است.
وی اعلام کرد: امسال بنا داریم پایگاه های سیار انتقال خون را پس از دو سال راه اندازی کنیم که با این اقدام پیش بینی می شود اهدا خون در استان 20 درصد افزایش و اهدا خون بانوان را نیز 10 درصد افزایش دهیم.
وی همچنین اعلام کرد: بانوان هم استانی از استان پیشرو در اهدا خون بوده اند و بدین لحاظ خراسان شمالی در جایگاه اول تا چهارم کشور قرار گرفته است.
جوانسازی جمعیت و محرومیت زدایی در راس برنامه های بیمه سلامت استان
مدیر کل بیمه سلامت خراسان شمالی نیز در این آیین در چند بخش توضیحاتی را ارائه و اعلام کرد: جوانگرایی و جوانسازی جمعیت در سیاست های بیمه سلامت وارد شده است و برنامه هایی جهت تحت پوشش قرار دادن درمان ناباروری نیز گرفته شده است.
دکتر «رعنایی» با بیان این که در گذشته خدمات بیمه ای مختص به خدمات تشخیصی بود، ادامه داد: اما از آذر ماه سال 1400 خدمات درمانی نیز تحت پوشش قرار گرفته است.
وی به بیمه کردن ساکنان کمتر برخودار نیز به عنوان یکی از اولویت ها و برنامه های این بیمه اشاره و اعلام کرد: این طرح از سال گذشته در استان اجرایی و برای تسهیل در انجام امور 8 میز خدمت تا آخرین پیک کرونا در محله های کمتر برخوردار تشکیل شده است.
وی بیان کرد: تاکنون 13 هزار و 267 نفر از افراد بدون بیمه شناسایی و تحت پوشش بیمه رایگان قرار گرفته اند در مناطق شهری نیز این افراد به پزشک خانواده متصل شده اند و در صورت نیاز از طرف این پزشکان برای دریافت خدمات تخصصی به پزشکان متخصص ارجاع داده شده اند.
وی عنوان کرد: سال 1400 تمام مطالبات بخش خصوصی به جز دیالیز پرداخت شده است ودر بخشی دولتی و دانشگاهی نیز تا پایان اردیبهشت 1401، مطالبات آن ها تسویه می شود.