بیماری سرطان و باورهای نادرست
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی همزمان با فرارسیدن روز جهانی مبارزه با سرطان به برخی از سوالات و باورهای نادرست درباره بیماری سرطان پاسخ داد. به گزارش وبدا، دکتر افشین دلشاد با بیان اینکه سرطان یکی از بیماری های کمتر شناخته شده در بین مردم است و به این دلیل باورهای نادرستی درباره آن در افکار عمومی وجود دارد که موجب تاثیر بر زندگی آن ها می شود به سوالات زیر پاسخ داد.
درمان قطعی سرطان کشف شده است، ولی شرکتهای بزرگ داروسازی اجازه نمیدهند که این درمان به کار رود!
هر از گاهی چنین مطالبی، بهخصوص در فضای مجازی، انتشار مییابد. اطمینان داشته باشید که چنین چیزی صحت ندارد. بسیاری از پزشکان، صاحبان شرکتهای دارویی و افراد مشهور و پرنفوذ دنیا بر اثر سرطان جان خود را از دست دادهاند. اگر چنین درمانی وجود میداشت، قطعاً اینگونه افراد از آن بهره میجستند.
آیا بیمار مبتلا به سرطان، سرنوشت غمانگیز محتومی دارد؟
بیماری سرطان، بیماری دشوار و پیچیدهای است، چه از منظر فرد مبتلا و خانواده و چه از منظر پزشکان و بخش سلامت. اما با پیشرفتهای صورت گرفته در دانش پزشکی، امروزه دستکم نیمی از سرطانها بهبود مییابند و بسیاری دیگر از موارد باقیمانده نیز طول عمری طولانی خواهند داشت. همین تغییر در دیدگاه باعث میشود یک بیمار مبتلا به سرطان از پیش باخته نباشد. میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان بیش از هر چیز به نوع سرطان و مرحله بیماری بستگی دارد.
آیا سرطان یک بیماری مسری است؟
به عنوان یک اصل کلی، بیماری سرطان، بیماری قابل انتقالی نیست. بنابراین، لزومی ندارد از یک بیمار مبتلا به سرطان دوری کنیم. البته برخی از عوامل ایجادکننده سرطان از دسته عوامل عفونی هستند، مانند نقشی که برخی عوامل عفونی در ایجاد سرطانهای معده، گردن رحم و کبد دارند و به شیوههایی میتوانند انتقال یابند. ولی خود بیماری سرطان انتقال نمییابد.
آیا ارث میتواند علت ایجاد سرطان باشد؟
تنها تعداد اندکی از انواع سرطان میتواند ارثی باشد. شاید در برخی خانوادهها امکان بروز یک نوع سرطان بیش از معمول باشد، اما چیزی که بیش از عوامل ارثی مهم است، شیوه زندگی نامناسب مانند مصرف سیگار، عوامل تغذیهای و محیطی است.
آیا سرطان میتواند به وسیله ضربه یا تصادف ایجاد شود؟
گاهی اوقات یک ضربه سبب میشود توجه ما به توده یا نقطهای از بدن جلب شود، اما به این معنی نیست که آن ضربه این بیماری را ایجاد کرده است.
آیا عمل جراحی باعث پخش شدن سرطان در بدن میشود؟
نمونهبرداری اساسیترین راه تشخیص بیماری و جراحی یکی از مهمترین روشهای درمان بیماری سرطان است و سبب انتشار بیماری نمیشود. گاهی که نمونهبرداری احتمال آلوده شدن نواحی نزدیک تومور را زیاد میکند، پزشکان تمهیداتی را به خرج میدهند که از پخش شدن بیماری جلوگیری کنند.
آیا اطلاع داشتن از بیماری سبب بدتر شدن بیماری میشود؟
اصل مهمی که درباره اطلاع داشتن از بیماری اهمیت دارد این است که میزان نیاز بیماران به دانستن متفاوت است. بنابراین باید با هر بیمار بر اساس نیازها و خواستههایش برخورد کرد. باید دانستههای قبلی بیمار را سنجید و هر اندازه که علاقهمند بود به او اطلاعات را منتقل کرد. در ایران نیز مانند دیگر نقاط جهان، بیش از دو سوم بیماران مبتلا به سرطان دوست دارند تشخیص خود را بدانند و درباره شیوههای درمانی خود مطلع گردند. دیده شده است که بیمارانی که از سرطان خود آگاهند، با بیماری خود بهتر کنار میآیند، درمانها را بهتر پیگیری میکنند و به جز در دوره کوتاه پس از تشخیص بیماری، وضعیت روانی بهتری دارند.
آیا با انجام رادیوتراپی و شیمیدرمانی برای یک بیمار، ضرری متوجه اطرافیان میشود؟
شیمیدرمانی و رادیوتراپی یکی از شیوههای درمان بیماری است و بیماری که با این روشها درمان میشود، ضرری را متوجه اطرافیان نمیکند. از قضا اگر اطرافیان فرد مبتلا به سرطان دچار بیماری حاد عفونی باشند، میتوانند در دورهای که بیمار مبتلا به سرطان در حال شیمیدرمانی است، او را در معرض خطر بیماری عفونی قرار دهند و باید از او دوری کنند.
آیا استفاده از دئودورانت و ضدعرق صابونی، مایع و یا اسپری سبب ابتلا به سرطان میشود؟
برخی معتقدند که این مواد آرایشی-بهداشتی به دلیل اینکه حاوی مواد سمی نظیر آلومینیوم هستند و این مواد از پوست جذب میشوند، میتوانند سبب بروز سرطان شوند. ولی تاکنون هیچ مطالعه و تحقیقی این مسئله را نشان نداده است. مجموعه اطلاعات حال حاضر بیانکننده این مطلب است که مصرف این مواد ارتباطی به بروز سرطان ندارد.
آیا استفاده از ظروف و بستهبندیهای پلاستیکی در مایکروویو سبب بروز سرطان میشود؟
حقیقت این است که استفاده از ظروف پلاستیکی که برای استفاده در مایکروویو طراحی و ساخته شدهاند، خطری ندارد. ولی استفاده از ظروف پلاستیکی معمولی (که برای استفاده در مایکروویو ساخته نشدهاند) برای گرم کردن غذا در مایکروویو سبب آب شدن پلاستیک و نشت یکسری مواد شیمیایی در غذا میشود که ممکن است سرطانزا باشند. برای پخت و پز در مایکروویو حتماً باید از ظروف مخصوص این کار استفاده کنید.
آیا بیماران دچار سرطان باید از مصرف شکر خودداری کنند؟
سلولهای سرطانی مانند سایر سلولهای بدن انرژی مورد نیاز خود را از قند داخل خون تأمین میکنند. لذا برخی تصور میکنند مصرف شکر ممکن است سبب رشد سریعتر سرطان شود. این موضوع صحیح نیست. مصرف شکر سبب رشد سریعتر سرطان نمیشود. از طرف دیگر، عدم استفاده از شکر نیز سبب کاهش سرعت رشد سلولهای سرطانی نخواهد شد.
آیا مردمان خوب و درستکار سرطان نمیگیرند؟
بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان تصور میکنند سرطان عقوبت گناهی است که در گذشته مرتکب شدهاند. این موضوع صحیح نیست. اگر اینطور باشد، چرا کودکان کمسن مبتلا به سرطان میشوند؟ انسانهای درستکار نیز همانند انسانهای گناهکار ممکن است به سرطان مبتلا شوند. سرطان مانند تمام بیماریهای مزمن فقط یک بیماری است و فرد بیمار در ابتلای به آن تقصیری ندارد. ممکن است عادتها و شیوه زندگی ما از جمله تنشها و اضطرابها و رقابتهای ناسالم، به این دلیل که سیستم دفاعی بدن ما را ضعیف میکنند، در ابتلا به سرطان نقش داشته باشد. اما در نهایت، سرطان فقط یک بیماری است نه یک عقوبت.
آیا سرطان همیشه با درد همراه است؟
درد جزئی از بیماری سرطان نیست. درد سرطان و درمان آن خود سرچشمه تصورات نادرست بسیاری است:
درد سرطان در بیشتر موارد قابل درمان است. اگر درد سرطان درمان نشود، ممکن است اضطراب، افسردگی و بیخوابی ایجاد شود. اما با درمان درد، کیفیت زندگی بهبود مییابد و بیمار بهتر میتواند درمانهای معمول را تحمل کند.
مصرف مواد اپیوییدی (مشتقات تریاک) برای درمان درد، در صورت تجویز پزشک، اعتیادآور نیست.
نظر دهید