parcham سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/03/03 - 06:48
  • - تعداد بازدید: 46
  • - زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /Zk74
عضو هیئت علمی دانشگاه مطرح کرد:

تالاسمی، بیماری ژنتیکی قابل پیشگیری

فوق تخصص بیماری‌های خون و سرطان بزرگسالان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، در گفت‌وگویی با وبدا به تشریح ابعاد مختلف بیماری تالاسمی پرداخت و بر اهمیت پیشگیری و آگاهی‌رسانی در کنترل این بیماری تأکید کرد.

 دکتر سعید دولت‌شاهی با بیان این‌که تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است، اظهار کرد: تالاسمی اختلالی در ساختار یا ترکیب هموگلوبین خون است که به‌دلیل نقص ژنتیکی به‌وجود می‌آید. این اختلال می‌تواند آلفا یا بتا باشد و در انواع مینور، اینترمدیِت و ماژور بروز پیدا ‌کند.

 وی با بیان اینکه تالاسمی مینور معمولاً بدون علامت است، افزود: اما نوع ماژور آن، پس از شش‌ماه با علائمی چون بی‌حالی، کم‌خونی، اختلال رشد، بزرگ شدن کبد و طحال و تغییر شکل استخوان‌های صورت خود را نشان می‌دهد.

 این فوق تخصص بیماری‌های خون ادامه داد: یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در تالاسمی، انتقال ژن معیوب از والدین به فرزندان است. اگر هر دو والد دارای تالاسمی مینور باشند، احتمال تولد فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور وجود دارد. به همین دلیل، انجام آزمایش‌های لازم، به‌ویژه در ازدواج‌های فامیلی، بسیار ضروری است.

وی عنوان کرد: اگر هر دو فرد ناقل باشند، انجام آزمایش‌های ژنتیکی تکمیلی و در صورت لزوم، سقط درمانی در مراحل اولیه بارداری توصیه می‌شود.

وی با اشاره به بارداری در این بیماران گفت: بارداری در بیماران تالاسمی آلفا خفیف و خفته و بتا مینور مشکلی ندارد و این افراد می توانند مانند سایر مادران زندگی نرمالی داشته باشند، اما در تالاسمی ماژور با توجه به عوارضی که ایجاد می کند بهتر است، فرد باردار نشود زیرا ممکن است عواقب ناگواری برای خودش و جنین داشته باشد.

وی یادآوری کرد: در تالاسمی مینور به ویژه در بانوان باید توجه داشت که آنمی با فقر آهن تفاوت دارد برای همین نباید خودسرانه آهن مصرف کرد و توصیه می شود فولیک اسید را مدام استفاده کنند.

درمان تالاسمی و پیامدهای آن بر سلامت جسم و روان

دکتر دولت‌شاهی گفت: درمان اصلی تالاسمی ماژور شامل تزریق منظم خون و استفاده از داروهای دفع‌کننده آهن برای جلوگیری از تجمع آهن در بدن است. در مواردی که شرایط فراهم باشد، پیوند مغز استخوان بهترین و مؤثرترین راه‌حل درمانی محسوب می‌شود. تجمع آهن در بدن در صورت عدم کنترل، می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند دیابت، نارسایی قلبی و آسیب کبدی شود.

ورزش، تغذیه و روان، سه ضلع زندگی با تالاسمی

وی با اشاره به تأثیر این بیماری بر سبک زندگی و سلامت روانی بیماران افزود: بیماران مبتلا به تالاسمی، حتی در نوع ماژور، در صورت دریافت درمان مناسب می‌توانند زندگی نسبتاً طبیعی داشته باشند. ورزش سبک و منظم، مصرف مداوم فولیک اسید و پرهیز از مصرف خودسرانه مکمل آهن از توصیه‌های مهم برای بیماران است.

وی عنوان کرد: همچنین باید توجه داشت که فشارهای روانی ناشی از بیماری می‌تواند کیفیت زندگی را کاهش دهد، بنابراین حمایت روانی و اجتماعی از این افراد بسیار حائز اهمیت است.

دکتر دولت‌شاهی تأکید کرد: سلامت جسم و روان به هم گره خورده‌اند. با افزایش آگاهی عمومی و انجام اقدامات پیشگیرانه، می‌توان از تولد نوزادان مبتلا به تالاسمی جلوگیری کرد و با درمان مناسب، کیفیت زندگی بیماران را به شکل مؤثری بهبود بخشید. 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 54626
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید