خیز چاقی در بین کودکان و نوجوانان استان
یکی از شایعترین مشکلات کودکان به خصوص در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به دلیل در دسترس بودن غذاهای ناسالم، اضافه وزن بیش از حد آن هاست. چاقی دوران کودکی و نوجوانی یکی از مهمترین مسائل پزشکی و بهداشتی بوده و این روزها شیوع کرونا نیز مزید بر علت شده است.

به گزارش پایگاه خبری "وبدا" حضور نیافتن دانش آموزان در مدارس پس از شیوع کرونا، پرهیز از رفت و آمدهای غیر ضروری و محدود شدن کودکان به فضای خانه، موجب کم شدن تحرک کودکان و نوجوانان و فعالیت های منظم بدنی آن ها شده است که این موضوع بر افزایش وزن آن ها تاثیر مستقیمی گذاشته است. در استان خراسان شمالی نیز طبق گفته یک مسئول، چاقی در بین 3 گروه سنی فزاینده بوده است و این امر، ضرورت توجه به اضافه وزن در گروه های سنی را پر رنگ تر کرده است زیرا جلوگیری از چاقی در دوران کرونا به مثابه برداشتن یک گام مهم در سلامت جامعه است. مطالبه بسیاری از والدین نیز ارائه راهکارهای مقابله با چاقی کودکان و نوجوانان است.
«وفایی» یکی از مادران بجنوردی است، او با بیان این که شیوع بیماری کرونا موجب کم تحرکی شدید فرزندم شده است، می گوید: ما ساکن واحدهای آپارتمانی کوچک هستیم و فضایی برای فعالیت های بدنی وجود ندارد. وی با بیان این که تعطیلی مدارس آسیب جدی به سلامت جسمانی نوجوانان زد، ادامه می دهد: با حذف آموزش حضوری، برخی ورزش ها نیز تعطیل شد و به دلیل ترس از ابتلا به بیماری از رفتن فرزندم به فضاهای آموزشی نیز جلوگیری کردیم و همه این موارد منجر به افزایش وزن 10 کیلوگرمی فرزندم شده است. وی با بیان این که چاقی به مشکلی جدی برای آن ها تبدیل شده است، می افزاید: ما خواستار ارائه برنامه هایی برای افزایش فعالیت های بدنی فرزندانمان هستیم و باید راهنمایی هایی نیز درخصوص تغذیه مناسب در این زمان وجود داشته باشد. یکی دیگر از مادران نیز می گوید: امروزه بسیاری از خانواده ها می دانند که چه تغذیه منجر به چاقی می شود و کم تحرکی نیز مزید بر علت قرار می گیرد اما متاسفانه در بسیاری از موارد راهکارهای خانواده به تنهایی تاثیر گذاری ندارد. وی می افزاید: اگر آموزش های عمومی در این باره وجود داشته باشد و افرادی به جز خانواده، این آموزش ها را به کودکان و نوجوانان ارائه کنند اثرات بیشتری خواهد داشت. یک شهروند دیگر می گوید: کودکان به ویژه پسر بچه ها که در کوچه و محله با دوستان و همکلاسی هایشان جست و خیز می کردند و کلاس های ورزش مدرسه و کلاس های ورزشی خارج از مدرسه داشتند به خاطر ترس از ویروس کرونا خانه نشین شده اند. وی اضافه می کند: از زنگ ورزش هم فعلاً خبری نیست و آن دسته از کودکان کم تحرک که حداقل در زنگ ورزش با همکلاسی ها جست و خیز می کردند نیز با نشستن پای درس مجازی، این اندک حرکت و از سوی دیگر تشویق به ورزش کردن از آن ها گرفته شده است.
در این باره، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که چاقی در 3 گروه سنی کودکان، نوجوانان و جوانان افزایشی است، می گوید: دو شاخص اضافه وزن و چاقی برای سنجش درصد جمعیت دارای اضافه وزن و چاقی توسط دانشگاه علوم پزشکی مورد ارزیابی قرار می گیرد. «نسرین علیزاده» با بیان این که متاسفانه 38 درصد جمعیت جوانی که برای غربالگری به مراکز بهداشت مراجعه کرده اند دارای افزایش وزن بوده اند، می افزاید: از سال 97 تا سال گذشته، اضافه وزن و چاقی برای 3 گروه مذکور افزایشی بوده است، به نحوی که در سال 97 در گروه سنی کودکان، 16 درصد آن ها دچار اضافه وزن بودند که این رقم در سال گذشته به 20 درصد افزایش یافت، ضمن این که در شاخص چاقی هم به ترتیب 0.3 و 0.5 درصد این جمعیت مبتلا به چاقی بودند.
وی با اشاره به گروه سنی نوجوانان ادامه می دهد: در سال 97، اضافه وزن در نوجوانان در بین 9.5 درصد جمعیت، در سال 98، در بین 9.4 درصد جمعیت و در سال گذشته در بین 10 درصد جمعیت بود و در شاخص چاقی هم در سال 97، 4.6 درصد جمعیت، سال 98، 5 درصد جمعیت و سال گذشته 7 درصد جمعیت نوجوانان مبتلا به چاقی بودند.
وی اضافه می کند: در رده سنی نوجوانان و شاخص اضافه وزن در سال 97، 25 درصد جمعیت، در سال 98، 25.6 درصد جمعیت و در سال گذشته نیز 26.4 درصد جمعیت دارای اضافه وزن بودند. وی بیان می کند: شاخص چاقی در این گروه سنی در سال های 97، 98 و 99 به ترتیب در بین 11، 11 و 12 درصد از جمعیتشان وجود داشت.
«علیزاده» با بیان این که برنامه های متعددی از سوی وزراتخانه در این خصوص تدوین و اجرایی شده است، خاطرنشان می کند: یکی از این برنامه ها «ایران اکو» است که با هدف پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در این گروه های سنی اجرایی شده است و دستورالعمل های آن در قالب موشن گرافی در فضاهای مجازی منتشر و شیوه نامه های آن به مدارس و مهدهای کودک ابلاغ شده است.وی می افزاید: این برنامه توسط سازمان بهداشت جهانی به کشورهای عضو ابلاغ و در ایران تحت عنوان ایران اکو با همکاری دستگاه های مرتبطی همچون شهرداری ها، ادارات ورزش، سازمان های صنعت با ارائه راهکارهای مرتبط توسط هر نهاد اجرایی می شود.
وی کرونا را عاملی مهم در کم تحرکی های سال های گذشته در این 3 گروه سنی اعلام و اضافه می کند: خانواده ها باید به تحرک بیشتر فرزندانشان کمک کنند و با استفاده از آموزش هایی که در کانال تربیت بدنی نرم افزار شاد ارائه می شود، به افزایش تحرک و پویایی کمک کنند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که معضل دیگری که در حوزه سلامت وجود دارد، کالری اضافه دریافتی مردم است، می گوید: متاسفانه به دلایلی همچون شیوع کرونا، تورم و دیگر موارد، سبد غذایی مطلوب دچار مشکل شده و کم کم برخی اقلام مفید مثل سبزی ها، میوه ها، لبنیات و گوشت ها کاهش پیدا کرده که این امر موجب افزایش دریافت کالری شده است