درمان هدفمند و کم هزینه با اجرای برنامه پزشکی خانواده
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: نظام ارجاع و پزشکی خانواده یکی از راهکارهای کلیدی برای ساماندهی خدمات سلامت در کشور است که با هدف کاهش هزینهها، جلوگیری از مراجعات غیرضروری به پزشکان متخصص، و بهبود کیفیت خدمات طراحی شده است.

دکتر افشین دلشاد روز شنبه 28 خرداد 1404 در گفت و گو با وبدا افزود: در این نظام،بهورز و مراقب سلامت بهعنوان دروازه ورود بیمار به سیستم درمانی عمل میکند و پس از ارزیابی اولیه، در صورت نیاز، بیمار را به سطح بالاتر ارجاع میدهد.
وی با بیان اینکه فرآیند اجرای نظام ارجاع در سه سطح طراحی شده است، خاطرنشان کرد: سطح یک شامل پزشک خانواده و مراقبان سلامت است که خدمات اولیه، غربالگری و آموزش را ارائه میدهند. در صورت نیاز به بررسیهای بیشتر، بیمار به سطح دو یعنی پزشکان متخصص معرفی میشود و چنانچه نیاز به مداخلات پیچیدهتر باشد، بیمار به سطح سه شامل مراکز فوق تخصصی یا بیمارستانهای آموزشی ارجاع داده میشود.
وی ادامه داد: برای اجرای موفق نظام ارجاع، زیرساختهایی مانند پرونده الکترونیک سلامت، سامانه نوبتدهی هوشمند، هماهنگی بین بخشی، و آموزش مستمر پرسنل سلامت ضروری است. همچنین، مشارکت فعال مردم در تبعیت از ارجاعها و اعتماد به پزشک خانواده از ارکان مهم موفقیت این طرح است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، وزارت بهداشت در حال گسترش تدریجی اجرای نظام ارجاع در قالب برنامه پزشکی خانواده، است. عنوان کرد: هدف نهایی این است که با گسترش تدریجی و پیوسته این نظام در سراسر کشور، دسترسی عادلانه به خدمات درمانی، کاهش بار کاری پزشکان متخصص و ارتقای سلامت عمومی جامعه تحقق یابد.
دکتر دلشاد با بیان اینکه در نظام ارجاع، پذیرش بیماران بهصورت مرحلهای و بر اساس سطحبندی خدمات سلامت انجام میشود، افزود: بهطوری که هر پزشک خانواده در سطح یک، مسئول ارائه خدمات بهداشتی و درمانی پایه به حدود 3000 نفر جمعیت تحت پوشش است. این پزشکان معمولاً در مراکز خدمات جامعه سلامت مستقر هستند که هر مرکز ، چند پزشک عمومی، ماما، کارشناس تغذیه، روانشناس و مراقب سلامت دارد.
وی اضافه کرد: در صورتی که بیمار به خدمات تخصصی نیاز داشته باشد، پس از ارزیابی اولیه توسط پزشک خانواده، به سطح دو یا سه ارجاع داده میشود که شامل متخصصین مختلف نظیر داخلی، اطفال، زنان، قلب و ... در بیمارستانها یا کلینیکهای تخصصی است. این فرایند کمک میکند تا از مراجعات غیرضروری به سطوح تخصصی جلوگیری شده و خدمات بر اساس نیاز واقعی و اولویت ارائه شود.
نظر دهید