هشدار دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی؛
مصرف خودسرانه داروها و مکملها در ورزشکاران میتواند عواقب جدی داشته باشد
مدیر نظارت بر دارو و مواد تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با هشدار نسبت به مصرف بیرویه و خودسرانه داروها، مکملهای غذایی و حتی ویتامینها توسط ورزشکاران، تأکید کرد: ورزشکاران باید از مصرف خودسرانه هرگونه دارو برای تقویت قوای جسمانی خود پرهیز نمایند، حتی ویتامینها و مکملها نیز بدون عارضه نیستند.
دکتر مهسا فخر زارعی در گفت و گو با وبدا؛ بیان کرد: برای هر یک از ویتامینها و داروهای تقویتی یک حداکثر مقدار مصرف روزانه وجود دارد. مصرف بیش از حد برخی ویتامینها بهویژه ویتامینهای محلول در چربی نظیر ویتامین A، D و E میتواند منجر به عوارض ناخواسته و حتی مسمومیت دارویی شود.
وی همچنین به عواقب مصرف داروهای هورمونی اشاره کرد و گفت: داروهای هورمونی موجب اختلال در سطح طبیعی هورمونهای خونی شده و میتوانند عوارض جسمی و روانی متعددی در مصرفکنندگان ایجاد کنند. در پسران این داروها ممکن است باعث بلوغ زودرس، توقف رشد قدی، آسیبهای کبدی، بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات پوستی و رشد نامتناسب عضلانی شوند. در دختران نیز مصرف هورمونهای جنسی مردانه میتواند باعث بروز صفات مردانه مانند رویش موی زائد در صورت و بدن، کلفت شدن صدا، تغییر در نحوه توزیع چربی بدن و بههمریختن تعادل هورمونی شود.
این متخصص دارویی افزود: از منظر روانی نیز مصرف داروهای هورمونی میتواند باعث بروز رفتارهای پرخاشگرانه، تحریکپذیری شدید، تغییر در خلقوخو، کاهش کنترل رفتاری و حتی اختلال در روند تفکر افراد شود. دکتر فخر زارعی ضمن توصیه به ورزشکاران برای استفاده از مشاوره تخصصی هنگام انتخاب مکملهای غذایی و ورزشی، تأکید کرد: مکملهای غیرمجاز تهدیدی جدی برای سلامت ورزشکاران هستند. تنها داروخانههای معتبر مجاز به فروش این فرآوردهها میباشند و از خرید مکملها از منابع نامطمئن بهشدت باید پرهیز کرد.
دکتر فخرزارعی خاطرنشان کرد: در صورت داشتن هرگونه سوال دارویی یا مشاهده عوارض، با شماره ۱۹۰ تماس بگیرید. کارشناسان دارویی همواره آماده پاسخگویی به سؤالات مردم و ارائه مشاوره دارویی هستند.
نظر دهید