عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی مطرح کرد:
نکات تغذیهای برای جلوگیری از پوکی استخوان
دکتر سنگسفیدی عضو هیئت علمی و متخصص تغذیه، با اشاره به نقش اساسی تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: پوکی استخوان یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در میان بزرگسالان است که با اصلاح الگوی تغذیهای، میتوان از بروز و پیشرفت آن جلوگیری کرد.

دکترسنگ سفیدی در گفت و گو با وبدا با بیان اینکه برخلاف تصور عمومی، تنها مصرف کافی کلسیم در پیشگیری از پوکی استخوان موثر نیست افزود: به غیر از کلسیم عوامل متعدد دیگری از جمله دریافت ویتامین D، پروتئین، چربیها، نمک، کافئین، میوه ها و سبزیها نیز نقش تعیینکنندهای دارند.
وی با تأکید بر اهمیت تأمین کافی کلسیم در رژیم غذایی گفت: توصیه می شود هر فرد بزرگسال روزانه حداقل ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم دریافت کند. هر لیوان شیر حدود ۳۰۰ میلیگرم کلسیم دارد. بنابراین مصرف دو تا سه لیوان شیر یا معادل آن از منابع دیگر مانند ماست، پنیر یا کشک می تواند در تامین نیاز روزانه بدن کمک کننده باشد.
وی افزود: برای جذب بهتر کلسیم، بدن به ویتامین D نیاز دارد. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید بهمدت حدود ۱۰ دقیقه در روز و دو تا سه بار در هفته و همچنین مصرف منابع غذایی مانند زرده تخممرغ، جگر و ماهی میتواند به تامین نیاز بدن به ویتامین D کمک نماید.
این پزشک متخصص تغذیه در ادامه هشدار داد: مصرف زیاد مواد غذایی حاوی سدیم بالا همچون غذاهای شور، چیپس، پفک، خیارشور، آجیل و تنقلات شور، نمک، غذاهای کنسروی و ... میتوانند موجب اختلال در جذب کلسیم و افزایش دفع کلسیم شوند و خطر پوکی استخوان را افزایش دهند. همچنین مصرف افراطی چای و قهوه نیز می تواند باعث اختلال در جذب و افزایش دفع کلسیم شود.
به گفته دکتر سنگسفیدی، رژیمهای غذایی غربی که سرشار از نوشابه، گوشت قرمز و غذاهای چرب و سرخکردنی هستند، تأثیر منفی بر سلامت استخوان دارند.
وی ادامه داد: در مقابل، رژیمهایی که بر پایه حبوبات، غلات کامل، سبزیجات و میوهها تنظیم شدهاند، می توانند به بهبود تراکم استخوانی و کاهش خطر شکستگی های استخوانی کمک نمایند.
دکتر سنگسفیدی اشاره کرد: دریافت کافی پروتئین و ویتامین C در رژیم غذایی روزانه برای حفظ سلامت استخوان ضروری است.
او افزود: مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز بهدلیل داشتن چربی اشباع و تحریک التهاب در بدن، می تواند خطر شکستگی را افزایش دهد؛ در حالیکه منابع گیاهی پروتئین مانند سویا و سایر حبوبات می تواند در کاهش التهاب و بهبود عملکرد سلولهای استخوانی و درنتیجه جلوگیری از تحلیل استخوان کمک کننده باشد.
این عضو هیئت علمی اشاره کرد: میوه ها و سبزیجات بدلیل داشتن ترکیبات سلامتی بخش متعدد مانند ویتامین C، پتاسیم، منیزیم، ویتامین A، ویتامین K، ترکیبات پلی فنولی و ... می توانند موجب بهبود عملکرد سلولهای استخوانساز و کاهش التهاب و درنتیجه کاهش خطر پوکی استخوان شوند.
دکتر سنگسفیدی ادامه داد: چربیهای اشباع باعث کاهش جذب کلسیم میشوند، لذا مصرف منابع این نوع چربی ها همچون چربی های حیوانی، گوشت قرمز، فست فودها و ... میبایست محدود شود.
وی در ارتباط با مکمل ها اشاره کرد: سالمندان ازجمله گروههایی هستند که در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارند لذا توصیه می شود مکمل کلسیم-ویتامین D دریافت کنند. همچنین در افرادی که نیاز به مصرف مکمل کلسیم دارند، مصرف کلسیم به همراه ویتامین D نسبت به مصرف کلسیم به تنهایی، در بهبود جذب کلسیم و کاهش خطر شکستگی موثرتر است.
نظر دهید