نکاتی درباره مسمومیت با گاز مونوکسید کربن
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در هفته پیشگیری از مسمومیتها، نکاتی را درباره مسمومیت با گاز مونوکسید کربن بیان کرد و گفت: نشانههای مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در وهله اول، سردرد همراه با احساس سنگینی و در صورت عدم اکسیژن رسانی مناسب گیجی، تهوع، استفراغ، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو، احساس گرفتگی و درد شدید در قفسه سینه، تشنج و احساس آشفتگی، تحریک پذیری، ناتوانی در تشخیص موقعیت و شرایط، کاهش هوشیاری و اغما و مرگ است.
دکتر دولت آبادی در گفت و گو با وبدا شناخت نسبت به این گاز کشنده را، راهی مهم برای پیشگیری از مرگهای نابهنگام ذکر و عنوان کرد: مونوکسید کربن، بسیار سمی، بیرنگ، بیبو و بیطعم است و همین خصایص باعث شده که به آن (قاتل پنهان) لقب دهند.
وی افزود: این گاز اگر چه سبکتر از هواست اما قابلیت انتشارش در محیط بسیار زیاد است و به همین دلیل در تمامی نقاط مثلا یک اتاق اعم از بالا و پایین به سرعت متراکم میشود و چون هموگلوبین خون میل ترکیبی فوقالعادهای با این گاز دارد (۳۰۰ برابر میل ترکیبی با اکسیژن ) وقتی این ترکیب صورت میگیرد اکسیژن دیگر به بافتها نرسیده لذا سریعا باعث مسمومیت شده و سلسله عصبی فلج میشود و قدرت هرگونه اقدامی از مسموم سلب میشود و مسموم به نوعی به خواب و مرگ آرام تن در میدهد.
وی با بیان اینکه مسمومیت با گاز مونواکسید کربن علایمی شبیه به سرماخوردگی دارد، گفت: فرد را دچار آب ریزش بینی، سردرد و سوزش چشم می کند بنابراین باید توجه کنید، که اگر در یک زمان چند نفر در داخل یک محیط بسته دچار علائم بالا شوند احتمال زیاد در خطر گاز مونواکسید کربن قرار دارند .
وی ادامه داد: این افراد به علت مسمومیت با گاز مونواکسید کربن باید از فضای بسته خارج شوند. در صورت بیهوش شدن آنان، دکمههای لباسشان باز شود و اگر نمیتوانند تنفس کنند در صورت آگاهی از چگونگی احیای بیمار، اقدامات لازم برای آن ها انجام شود.
دکتر دولت آبادی با بیان اینکه در فصل سرما بیتوجهی به نکات ایمنی در استفاده از شومینه، بخاری و کباب پز میتواند باعث مسمومیت با گاز مونواکسید کربن شود، خاطرنشان کرد: حتی روشن نگه داشتن خودروها در فضاهای بسته مانند گاراژ نیز میتواند به گاز گرفتگی منجر شود.
این مسئول همچنین یادآوری کرد: اگر چنانچه کسی با گاز مونواکسید کربن دچار مسمومیت شده باشد بایستی سریعا او را از محیط آلوده به این گاز خارج کرد و در تماس با هوای آزاد گذاشت، در مسمومیت های شدید بایستی به مصدوم تنفس مصنوعی داده شود و چنانچه مقدور باشد تنفس با اکسیژن بر تنفس با هوای آزاد ارجعیت دارد.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه عنوان کرد: برای جلوگیری از مسمومیت با گاز مونواکسید کربن باید از افراد آشنا با وسایل گرمایشی برای وصل کردن بخاری استفاده کرد و از سالم بودن دودکش آن اطمینان حاصل کرد. دودکش بخاری باید حالت T داشته باشد و دچار فرسودگی نشده نباشد چون در این صورت باعث برگشت دود به داخل لوله بخاری میشود.
دکتر دولت آبادی اضافه کرد: آب گرمکنها نیز ممکن است باعث بروز مسمومیت شوند بنابراین باید سلامت عملکرد این وسایل را نیز بررسی کرده و از دودکش بدون کلاهک نیز استفاده نکنیم.
نظر دهید