هشدار یک پزشک عمومی درباره عوارض جدی قلیان برای سلامت فرد و خانواده
پزشک مرکز خدمات جامع سلامت بوعلی بجنورد با هشدار نسبت به مصرف قلیان گفت: برخلاف باور رایج، قلیان نهتنها بیخطرتر از سیگار نیست بلکه در مواردی بسیار مضرتر نیز هست. میزان دود، نیکوتین و مواد شیمیایی خطرناک ناشی از مصرف قلیان، بهمراتب از سیگار بیشتر است و همین موضوع آن را به یک تهدید جدی برای سلامت عمومی تبدیل کرده است.
دکتر فلوریا انفرادی در گفتگو با وبدا با اشاره به سازوکار مصرف قلیان بیان کرد: در مصرف قلیان برخلاف سیگار، مکش به صورت عمیق و ریوی انجام میشود که باعث میشود دود مملو از مواد سمی و سرطانزا تا انتهای ریه نفوذ کند. همچنین در هر وعده مصرف قلیان، یک فرد میتواند معادل ۱۰۰ نخ سیگار دود استنشاق کند. آب موجود در قلیان نیز تأثیر محافظتی ندارد و فقط دمای دود را کاهش داده و به جذب راحتتر مواد سمی در ریه کمک میکند.
وی افزود: مصرفکنندگان قلیان، به دلیل مواجهه با منواکسید کربن، فلزات سنگین، نیکوتین و سایر ترکیبات شیمیایی ناشی از سوختن زغال، در معرض خطرات شدیدتری از جمله بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان ریه، دهان، حلق و حنجره، اختلالات تنفسی و مشکلات گوارشی قرار دارند. استفاده مشترک از قلیان نیز خطر انتقال بیماریهایی مانند سل، تبخال، هپاتیت، زخم معده و عفونتهای ویروسی و رودهای را بهشدت افزایش میدهد.
دکتر انفرادی بیان کرد: استفاده از تنباکو های بی کیفیت و گاها آلوده به تخم حشرات وانواع کپک ها وحاوی اسانس های معطر شیمیایی بسیار مضر و تهدید کننده سلامت هستند.
این پزشک عمومی با انتقاد از سهلانگاری خانوادهها نسبت به مصرف قلیان، خاطرنشان کرد: متأسفانه بسیاری از خانوادهها که نسبت به مصرف سیگار توسط فرزندانشان حساسیت دارند، در مورد قلیان چنین برخوردی ندارند و حتی آن را به خانه راه میدهند. این در حالی است که قلیان، اعتیادآور بوده و میتواند به افسردگی، رنگپریدگی، سرگیجه، ناراحتیهای دندانی، تحلیل استخوان فک و حتی سرطانهای مختلف منجر شود.
وی پایان تأکید کرد: قلیان نهتنها سلامت فرد بلکه سلامت اطرافیان را نیز به خطر میاندازد. به همین دلیل، لازم است خانوادهها و جوانان از مضرات پنهان آن آگاه شده و از مصرف آن خودداری کنند. پیشگیری از بیماری با خودداری از مصرف مواد دخانی، یک گام مؤثر برای داشتن جامعهای سالمتر است.
نظر دهید