کارشناسان تغذیه برای مهار چاقی و بهبود الگوی تغذیه توانمندتر میشوند
در راستای ارتقای شاخصهای تغذیه و عملیاتیشدن برنامههای بهبود سلامت جامعه، کارگاه آموزشی «وزنگیری مادران باردار و کنترل اضافهوزن و چاقی در کودکان بالای پنج سال و نوجوانان» با حضور کارشناسان تغذیه دانشگاه برگزار شد.

به گزارش وبدا؛ روز دوشنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۴، دکتر افشین دلشاد، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این دوره آموزشی با اشاره به اهمیت سبک زندگی سالم گفت: تحقیقات نشان داده است افرادی که عمر طولانیتر، حتی بالای صد سال دارند، لزوماً ژنتیک قویتری نداشتهاند. بلکه سبک زندگی سالمتری داشتهاند. این افراد فشار خون پایینتر، تحرک بیشتر، تغذیه مناسبتر و اضافهوزن کمتری داشتهاند.
وی با بیان اینکه امروز دیگر تنها ژنتیک تعیینکننده نیست، افزود: بلکه سبک زندگی در کنار ژنتیک نقش پررنگی دارد و بیش از ۵۰ درصد آن به تغذیه مربوط است.
وی با بیان اینکه جامعه امروز با چالشهای زیادی در حوزه تغذیه مواجه است، افزود: مصرف خوراکیهای نامناسب افزایش یافته و در مقابل فعالیت بدنی به دلیل شرایط اقتصادی و ماشینیشدن زندگی به شدت کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه متأسفانه بشر در حوزه تغذیه در حال پسرفت است. عنوان کرد: اگر میخواهیم جامعه سالمی داشته باشیم، اصلاح الگوی تغذیه در اولویت قرار دارد.
وی ادامه داد: خوشبختانه بخشی از جامعه به سمت روغنهای سالمتر رفته و برخی خانوادهها نوشابههای قندی را حذف کردهاند، اما هنوز نیاز به تغییرات جدی وجود دارد.
این مسئول سه رویکرد اصلی برای بهبود وضعیت تغذیه کشور را برشمرد و بیان کرد: آموزش عمومی بهعنوان کمهزینهترین و مؤثرترین راهکار، سوشال مارکتینگ برای ترویج سبک زندگی سالم و مقابله با باورها و عادات غلط و مداخلات دولتی و تصویب قوانین محدودکننده در حوزه تغذیه این ۳ رویکرد هستند.
دکتر دلشاد تأکید کرد: امروز بسیاری از مردم اطلاعات نادرست را از فضای مجازی دریافت میکنند. برای مثال تصور غلط درباره مصرف نمک دریا در حالیکه این نمم تصفیه نمیشود و حاوی فلزات سنگین است. بنابراین، آموزش صحیح تغذیهای ضروری است.
شاخصهای نگرانکننده تغذیه در خراسان شمالی
در ادامه کارگاه، نسرین علیزاده، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه گزارشی از آخرین وضعیت شاخصهای تغذیه استان ارائه داد و گفت: نتایج تنسنجیها نشان میدهد روند لاغری، اضافهوزن و چاقی در استان نسبت به سال قبل افزایش داشته است. در سال ۱۴۰۳، ۱۶.۲ درصد نوجوانان استان دچار اضافهوزن و چاقی بوده اند، هرچند این میزان مشابه میانگین کشوری است، اما عدد بالایی محسوب میشود.
وی افزود: خوشبختانه دفتر بهبود تغذیه با استفاده از نقشههای اپیدمیولوژی و سیستم GIS توانسته است وضعیت استان را بهصورت تصویری مشخص کند.
وی گفت: در استان آنچه نگرانکننده است، شاخصهای تغذیهای مادران باردار است، بهگونهای که بیش از ۵۴ درصد مادران پیش از بارداری دارای اضافهوزن یا چاقی بودهاند. این زنگ خطری جدی برای سلامت مادر و جنین است.
علیزاده ادامه داد: پوشش خدمات کارشناسان تغذیه از زمان اجرای طرح تحول سلامت ابتدا در شهرها و از سال ۱۴۰۳ در روستاها نیز آغاز شده است و اکنون انتظار داریم با این توسعه خدمات، روند پیشگیری و کنترل چاقی بهبود یابد.
وی با اشاره به برخی شاخص ها در این حوزه خاطرنشان کرد: تاکنون ۴۴.۲ درصد نوجوانان، ۱۷.۸ درصد جوانان، ۱۷.۲ درصد میانسالان و ۲۱ درصد سالمندان ارجاع شده به کارشناسان تغذیه استان از خدمات مشاوره تغذیه بهرهمند شدهاند.
تأکید بر نقش خانواده در پیشگیری از چاقی
در بخش تخصصی کارگاه، دکتر عربی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به بیان نکات آموزشی پرداخت و گفت: کودک چاق نهتنها در آینده شانس بیشتری برای ابتلا به بیماریها دارد، بلکه از نظر روانی نیز با مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب و استرس روبهرو میشود.
وی با بیان اینکه نقش خانواده در این زمینه بسیار پررنگ است، ادامه داد: چراکه جو و فضای خانواده، کودک را نیز به سمت چاقی میبرد. متأسفانه در فرهنگ ما استفاده از خوراکی های شیرین و نامناسب بهعنوان پاداش و رشوه غذایی رایج است که زمینهساز چاقی کودکان میشود.
مدرس دوره افزود: برای داشتن کودک سالم، ابتدا باید خانواده سالم ایجاد کنیم. اولین گام در مشاوره تغذیه، دعوت خانواده به جلسات و اصلاح سبک زندگی خانوادگی است.
وی با اشاره به اینکه بخش زیادی از چاقیهای امروز ناشی از مصرف بیش از حد کربوهیدراتهاست. تأکید کرد: کارشناسان تغذیه باید شناخت دقیقی از شرایط اجتماعی و اقتصادی محلات بهویژه مناطق کمدرآمد داشته باشند تا بتوانند خانوادهها را برای خرید کالاهای سالم و مقرونبهصرفه راهنمایی کنند. وظیفه کارشناس تغذیه فراتر از اتاق و میز کار است.
وی خاطرنشان کرد: چاقی چرخهای است که از خانواده آغاز میشود و کودکان الگوهای تغذیهای را از والدین تقلید میکنند.
وی یادآوری کرد: در کنار عوامل اجتماعی و خانوادگی، برخی مشکلات پزشکی نیز میتواند به افزایش وزن منجر شود.
وی هشدار داد: پیامدهای جدی چاقی، کبد چرب، سیروز کبدی و افزایش مرگ ناشی از بیماریهای قلبی است.
گفتنی است؛ کارگاه آموزشی وزنگیری مادران باردار و کنترل اضافهوزن و چاقی کودکان و نوجوانان در روزهای ۱۷ و ۱۸ شهریورماه با حضور کارشناسان تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و با هماهنگی گروه بهبود تغذیه جامعه برگزار شد.
نظر دهید