گفتگومداری در خانواده باید مورد توجه قرار گیرد
مدیرگروه سلامت روان اجتماعی اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه زندگی سراسر روابط است و رابطههایی که ما امروز با خود و دیگران داریم به شدت تحت تأثیر روابطی است که در کودکی با اعضای خانواده و والدین خود داشته ایم، بر موضوع مهم گفتگومداری در خانواده تأکید کرد.
ریحانه رضوانی در گفتگو با وبدا اظهار کرد: روابط فردی، خانوادگی، اجتماعی افرادی که در خانواده ای آرام، گفت وگو مدار و سرشار از عشق و محبتورزی زندگی کرده اند، بسیار متفاوت است از افرادی که خانواده ای پر از آشوب، تنبیه و تحقیر و رفتارهای خشونت آمیز را تجربه کرده اند.
وی با تأکید بر اینکه برای ساختن جامعه ای سالم، پویا و پرنشاط و امن نیاز به تغییراتی در رو شها و الگوهای فکری، ارتباطی و رفتاری در بین والدین، فرزندان و سایر اعضای خانواده داریم ، عنوان کرد: برقراری ارتباط یکی از مهارتهای اصلی زندگی است. توانایی ارتباط با دیگران یکی از عوامل مهم و تعیین کنندۀ خوشبختی است.
وی تصریح کرد: هنگامی که بتوانید ارتباط مؤثر برقرار کنید دوستانی به دست می آورید و آنها را برای خود حفظ می کنید، به کار شما ارزش گذاشته می شود، فرزندانتان به شما احترام می گذارند و اعتماد دارند و همچنین نیازهای زناشویی خود را برآورده شده
می یابید. کودک در محیط امن و محبت آمیز خانواده رشد می کند و رفتارهایی را که از پدر و مادر می بیند الگو قرار می دهد. بنابراین، آموختن مهار تهای ارتباطی در رشد و بالندگی سالم خانواده و جامعه بسیار مهم است. همچنین باتوجه به تغییرات سریع سبک زندگی در دهه های اخیر نیاز به برقراری و حفظ ارتباط و همچنین اهمیت آن بیش از پیش بر همۀ ما آشکار شده است. پس، لازم است دانش و مهار تهای لازم را در این زمینه کسب کنیم.
رضوانی افزود :ارتباط مبتنی بر گفت و گو در پرورش اندیشه و شخصیت افراد خانواده، به خصوص جوانان، تأثیر بسزایی دارد و آ نها را برای حل مشکلات خود و جهان پیرامون آماده می کند .بیان افکار مخالف از دیگر مهارتهایی است که فرزندان می توانند در محیط خانواده آن را تمرین کنند. ارتباط مبتنی بر گفت و گو موجب خوداندیشی می شود و فرصتی فراروی افراد خانواده میگذارد تا دوباره باورها و اندیشه های خود را ارزیابی کنند و در تعالی آن بکوشند. ارتباط مبتنی بر تفکر موجب میشود تا جوانان بتوانند به الگوها و شیوه های تفکر دست یابند و قوۀ خلاقیت خود را بپرورند.
وی عنوان کرد: در بستر ارتباط مبتنی بر گفت وگوست که شناخت افراد از خویش بیشتر می شود و می توانند سخنان و رفتارهای خود را در مقابل دیگران بیازمایند. همچنین به فرزندان کمک می کند تا فعالانه در مسائل خانواده شرکت کنند و موجب فهم بهتر و عمیق تر دیدگاه های آ نها می شود. جالب است بدانید که بین الگوی ارتباطی گفت وگو محور والدین در خانواده ) ارتباط با فرزند، درک حضور فرزند و مدیریت گفت وگوی خانوادگی ) با خودگردانی فرزندان )قضاوت مستقل، تأمل عقلانی و قدرت اراده( ارتباطی مستقیم وجود دارد. از سوی دیگر، تشویق افراد به گفت و گو و بیان احساسات و افکارشان باعث میشود تا احساس بهتری به خود داشته باشند و در حل مسئله قوی تر عمل کنند. شنیده شدن خود باعث میشود تا در آینده فرد فعالانهتر گوش به سخنان افراد دیگر بدهد. خلاصه کردن کلام مخاطب در او این حس را ایجاد می کند که شما به حرفهایش گوش داده و وی را درک کرده اید و یا اگر برداشت شما از صحبت هایش اشتباه باشد، او میتواند این اشتباه را اصلاح کند.
مدیرگروه سلامت روان اجتماعی اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، افزود: همدلی و رفتار حمایت گرانه از دیگر فواید ارتباط مؤثر است. همدلی یعنی خودتان را به جای دیگری بگذارید و از دیدگاه او به مسائل نگاه کنید. همدلی باعث نزدیک ترشدن هرچه بیشتر افراد میشود. دورشدن از یکدیگر به دنبال بروز اختلافات نه تنها کمکی به رابطه نمی کند، بلکه موجب دور و دورترشدن هرچه بیشتر می شود. در مواقع بروز اختلاف سعی کنید در کنار یکدیگر باشید و حمایت کردن را فراموش نکنید.