نکاتی برای مراقبت از پای دیابتی
مدیرگروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه حدود 60 یا 70 درصد بیماران دیابتی به درجاتی از اختلال حس مبتلا میشوند که موجب بروز زخم پا میشود، افزود: یکی از بیماریهای شایع در جامعه امروزی دیابت است که عوارض متعددی در اعضای حیاتی بدن از جمله قلب، چشم، عروق، کلیه و پا ایجاد میکند.
دکتر فلوریا انفرادی در گفتگو با وبدا اضافه کرد: آسیب اعصاب (نوروپاتی) یکی از اصلی ترین عوارض دیابت است که به چندین شکل خود را نشان می دهد، شایع ترین شکل آن به صورت بی حسی، سوزن سوزن شدن یا مور مور شدن در پاهاست.
وی ادامه داد: البته گاهی به صورت از بین رفتن حس درد و حرارت و حس درک موقعیت پا ظاهر می شود. به دنبال بی حسی در پاها، زخم اتفاق می افتد که مهم ترین علت بستری بیماران دیابتی است.
دکتر انفرادی با بیان اینکه آگاهی بیماران و خانواده آن ها در زمینه پیشگیری و مراقبت از پا و زخم پای دیابتی نقش بسیار مهم و ارزنده ای در پیشگیری از ایجاد زخم پا و قطع عضو در بیماران مبتلا به دیابت دارد، اظهارکرد: اصلاح سبک زندگی یک درمان مادام العمر برای بیماران دیابتی است، این افراد باید رژیم غذایی مناسب، پیادهروی منظم و کاهش وزن داشته باشند قند خون خود را مرتب اندازه بگیرند و داروهای خود را نیز مصرف کنند.
وی برای پیشگیری از بروز پای دیابتی توصیه های خودمراقبتی را نیز ارائه و عنوان کرد: هر روز بعد از فعالیت روزمره یا ورزش، پاهای خود را معاینه کنید و به دنبال زخم، قرمزی، تاول، خراشیدگی، تورم، تغییر رنگ، زخم، ترک خوردگی و ترشح اطراف ناخن باشید.
مدیرگروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ادامه داد: هر روز بعد از فعالیت روزمره یا ورزش، پای خود را با آب ولرم و صابون معمولی بشویید. از صابون های قوی استفاده نکنید، چون این صابون ها ممکن است باعث آسیب پوست پای شما شوند.
دکتر انفرادی اظهارکرد: پاهای خود را خوب خشک کنید، به خصوص خشک بودن بین انگشتان پا خیلی مهم است. قبل از شستشوی پاها نیز، درجه حرارت آب را با آرنج خود یا دماسنج بررسی کنید.
وی یادآوری کرد: پاهای شما به غیر از معاینه توسط خودتان، باید حداقل سالی دو بار توسط یک پزشک هم معاینه شود؛ تا هم اعصاب آن معاینه شوند و هم آسیبهای احتمالی که شما متوجه آن نشده اید، تشخیص داده شود.